Hvorfor så dyrt|RAW-filer

Fotoutstyr, fototime, RAW-filer, redigeringsprogram, retusjeringstime & sluttresultatet = pris


fullformat DSLR/Digital Single Lens Reflex; digital enøyet speilrefleks eller digitalt speilreflekskamera

Hvorfor så dyrt?

Det avtalt pris for oppdraget skal dekke hele oppdragets omfang som forberedelser, fotografering og retusjering timene.

Det ligger mye arbeid i dette retusjering timen, selve fotografering og forberedelser tar tid. Hvert bilde kan ta ca. 1 time eller mer å retusjere. Jeg håndterer digitale filer med respekt og omsorg. Jeg gir dem verdi. Bildene skal ikke behandle som et kasteprodukt.

Fotografering er dyrt, men fotografering er dyrt i begge ender. Fotografer tjener egentlig ikke 2 212,- i timen for å trykke på en knapp. Og når du tar hensyn til skjult tid og monetære investeringer, tjener de fleste fotografer ikke mye mer enn regnskapsføreren, renholdere, eller frisøren din. Foto session er fylt med «skjulte timer». Den ene fototime? Har fotografen sannsynligvis brukt en hel åtte timers dag på. Selv om kunden kanskje bare ser fotografen i en time, har fotografen måtte gått gjennom disse:

Over en time med planlegging av skytingen + tid på å reise til skytingen + en halv time for å sette opp utstyret + den faktiske timen på opptaket + tid på å reise tilbake + omtrent en time å laste og velge de beste bildene + ytterligere to timer minimum for å redigere bildene og en time for å laste bildene på nettet.

Det faktisk prisen på 2 212, – fototime blir da omtrent 265, – i timen, ikke inkludert utgifter. Men når du ansetter en fotograf, ser du bare en liten mengde av hva det faktisk tok å produsere de endelige produktene/bildene.

FOTOGRAFERINGSUTSTYR & TILLEGG

Fotograferingsutstyr er rett og slett dyrt. For eksempel ta de typiske kostnadene for en av fotograferingssjangerne som krever minst mulig utstyr. Og det er livsstilsportretter.

Kameraet koster minst 14 990,- for en ny profesjonell DSLR, som Nikon D750. De fleste fotografer har en annen kamerahus i nødstilfeller. Og kameraene vil sannsynligvis bli erstattet etter omtrent tre år fordi de, som enhver teknologi, blir utdaterte ganske raskt.

EKSTRA KOSTNADER

Redigering av bilder er heller ikke billig, nettbrett, datautstyr inkludert eksterne harddisker for å sikkerhetskopiere disse bildene, og som kameraer må de byttes ut med noen få år. Og faktor i retusjeringsprogram på 117. 50 kr pr måned.

Kamerablitsen vil koste minst 2 095,- som for eksempel Nikon SB-700, og de fleste profesjonelle fotografer vil ha mer enn en

Og i tillegg som for eksempel: minnikort, filter, kameraveske/sekk og ekstra batterier

IKKE GLEM OBJEKTIVER TIL KAMERAET

Kameralinsen til en minimumskostnad er på 2 988,- En 50 mm f/1,8 er et godt portrettobjektiv – alternativet som er kompatibelt med nikon d750, er på 2 440 kr. Og det tillater bare ett perspektiv, de fleste fotografer vil ha enten flere førsteklasses linser som koster 2 440 – 5 990/14 998 kroner eller to zoomlinser som dekker en rekke perspektiver som koster over 6 987 hver. De billigere linsene må byttes ut ofte, mens de dyrere linsene heldigvis vil vare lenger enn kamerahuset.

Og det er bare den ene delen av fotograferingsutstyr. Det hadde ikke vært mulig å leve av grunnprisen på fotograferingen om dette var eneste inntekt for en fotograf, derfor koster det ekstra for å kjøpe bilder etter fotografering.


Ferdig retusjert bilde
RAW-fil/uretusjert bilde

Kan vi få med eller kjøpe alle de uretusjerte bildene?

Få med RAW-filer

I gamle dager hvor kameraet var kun med analog filmer, der en filmrull lastes inn i kameraet, og magien begynner når man trykke på knappen: lyset samhandler med kjemikaliene i filmen og et bilde blir spilt inn (negativer). Med digitalt kamera derimot kalles det for RAW-fil, det er det digitalt kameraet sitt negativ.

En fotograf ser helst ikke til å selge en eller gi bort uredigerte bilder/RAW-filer. En RAW-fil rett ut fra kameraet inneholder mye informasjon som kan behandles i retusjeringsprosessen, og ser ofte grå og flat ut. I denne prosessen kommer bildene til live, der magien begynner og det er der fotografen får satt inn sin stil i fotografering. 30 minutters fototime kan fort ha 200 bilder og ut av de 200 bildene er det kun 43 bilder som blir velget videre for retusjering. Det er ikke slik at man tar kun ett bilde også er man ferdig. Det går fort mellom 3 og 15 bilder for å få det ene perfekte. Med alt arbeidet som ligger før og etter sluttresultatet vil en fotograf beskytte arbeid sitt ved at kunden om å følge Åndsverkloven. Til deg som kunde, er RAW-fil nok ubrukelig for deg.

Svaret på spørsmålet om å få eller kjøpe RAW-fil er nok et stort NEI.

single-lens reflex (SLR)/enøyd systemkamera med 35mm film
KJØP AV RAW-filer

Å kjøpe uretusjerte bilder eller RAW-fil som det heter, er ikke så idealistisk, da dette vil nok koste deg trippel så mye som en fotograf vil fakturere deg med ferdig retusjert bilde, oftest med pakkepris. Rett og slett fra 10 000 kr pr RAW-fil. Inkludert i prisen er opprinnelige opphavsretten til det bildet og eventuelle endringer som er gjort i det. Scenen og alle opphavsrettigheter med den vil gå til kjøperen. Med mindre du er en fotograf selv er det nok mulig å kjøpe RAW-filer. Men igjen, vil det koster fra 10 000 kr og opp. Alle fotografer har sine egne stil, så hvorfor skal en ha RAW-fil fra en annen fotograf?

35mm single-lens reflex (SLR) kamera

Tilbake

© 2021 | Blair Guerrero photography

Reklame